
MÅLGRUPPEN
”Kært barn har mange navne”
Definitionen af vores målgruppe, har været en aktiv proces gennem hele specialet og derfor bidraget til flere reflekterende samtaler.
Vi vidste, at vi ville arbejde med en gruppe unge mennesker der havde vanskeligt ved at navigere i et socialt fællesskab. Men hvad kalder man disse unge mennesker? Vores søgen, har ledt os forbi definitioner som fighterbørn, vildebørn, impulsivebørn og tornadobørn, som alle er navne, samfundet brugte i 1980´erne – det var også her, begrebet ”børn i kemiske håndjern” – DAMP-børn opstod.
I 1990´erne kom navne som uroligebørn, risikobørn og adfærdsvanskelige børn ind i billedet. I 2000´erne hittede navne som udsatte børn, gråzonebørn, sårbare børn og bogstavbørn. I 2010érne har udviklingen været præget af langt flere bogstaver og man vil nu kalde dem ”ADD - ADHD - OCD - GUA - GAV- børn”
Udviklingen gennem de sidste fire årtier, viser tydeligt at samfundet også har haft svært ved at finde et passende navn til målgruppen.
I specialegruppen, har vi fra starten været låst fast på to beskrivelser, og afsat tid til grundtigt at begrebsafklare dem, så vi kunne finde det navn, som beskrev vores målgruppe bedst ; “unge i gråzonen” eller “udsatte unge”.
Valget blev truffet ud fra en tanke omkring at man i gråzonen ikke er afklaret, og at man trods afklaring, stadig kan være udsat. Vi ønsker ikke kun at målrette vores speciale til en gruppe der endnu ikke er udredt, men også til dem der er udredt, men som alligevel kunne have gavn af at udvikle sociale kompetencer. For os rummer betegnelsen “udsatte unge” også børn i gråzonen, men ”børn i gråzonen” rummer ikke nødvendigvis de udsatte unge.
Trods at vi har forsøgt at indsnævre og studere os frem til en konkret og målrettet definition på vores målgruppe, må vi erkende at det blev til en lang og snørklet vej, mod et knap så konkret resultat.
Måske har vi et behov for at favne bredt, og derfor giver “udsatte unge” mening?
Det kunne også være fordi, at vi lever i et samfund hvor det kære barn jo bare har rigtig mange navne.