
TRIVSEL
I specialet, set ud fra vores målgruppe, har vi valgt at fokuserer på Sonja Overbye og John Clausens bog, Børn i trivsel.
I bogen har de udarbejdet en ny behovspyramide, ud fra Abraham Maslows tidligere behovspyramide.
Maslow forsøgte, at finde ud af hvorfor mennesker handler og agere som de gør. Måden han gjorde det på var at kigge på menneskets handlinger, ud fra de ønsker de havde for at få egne behov opfyldt.
Parret Overbye/Clausen, har selv haft og drevet et socialpædagogisk opholdssted for udsatte unge, hvor de havde trivsel som et af deres fokusområder. De valgte at videreudvikle på Maslows pyramide, og dermed skabe deres egen model, som de kalder for ”Barndommens behovspyramide”.
Maslows ”behovspyramide” og Overbye/Clausens ”Barndommens behovspyramide”, er begge bygget op omkring behov og i forskellige lag. Disse er organiseret således, at de lavere liggende behov skal være opfyldt før man kan arbejde med de højere liggende.
De mener, at udsatte unge altid vil være i udvikling og dermed er afhængige af de behov vi møder i Marslovs pyramide. De er opmærksomme på, at nogle faktorer i de udsatte unges liv enten bliver styret for dem, eller ubevidst vil styre deres udvikling.
Vi mener at barndommens behovspyramide er relevant set i forhold til vores målgruppe, da den giver et indblik i, hvad der kan være definitionen på trivsel.

