MOUNTAIN BIKE
Hovedaktivitet:_X_ Biaktivitet:___
Beskrivelse:
Med mountainbike(MTB) ser vi det interessant at fokusere på følgende 2 ting.
Det legende element, hvor man kan lave forskellige lege/øvelser og derigennem lære om teknikken i at køre på MTB.
Og tur-delen, hvor man kører ture i skoven, på stier eller fastlagte MTB ruter, også kaldet spor.
Bakker:
Mange MTB-spor indeholder bakker, og stejle opkørsler. Det er naturligt for folk at stille sig op på cyklen og træde til, men dette er ikke den optimale måde på en MTB, da der her oftest er på et løst underlag hvor det er vigtigt at få bid i underlaget. Det er derfor vigtigt at blive siddende i sadlen, for at have vægt/trykke ned på baghjulet, samtidig med at man læner sig frem ad, for at holde forhjulet på jorden, så man kan styre og ha kontrol over cyklen.
Dette er sjovt og hårdt at træne, f.eks. ved at se hvem der kan komme længst op af en lang bakke. Man kan variere det ved at køre fra side til side.
Balancelege: Der findes rigtig mange måder at træne balance på.
1. Læg et bræt som man skal køre på. Det er kan være alt fra 10-20 cm bræt. Her gælder det om at få lidt fart på, da det så er nemmere at styre, og holde sig på brættet.
2. Læg en snor, som måske starter med en større åbning, og som bliver smallere og smallere.
I disse lege arbejdes der med et psykologisk aspekt, i og med at man ikke vil falde af brættet, eller køre udenfor snoren. Det gør at man fokuserer på ikke at gøre det, men det er faktisk bedre at fokusere på at gøre det, altså køre på brættet.
3. Sammen 2 og 2, om en flaske. Man cykler nu rundt på et større område og skal cykle forbi hinanden og aflevere flasken videre. Her arbejdes specielt med samarbejde, koordination og kommunikation.
4. Kør langsomt fra A til B. Flere deltagere starter samme sted, og skal så køre så langsom som muligt, hen til et andet punkt. Kan laves som head to head konkurrence, eller med fælles start.
5. Køre flere personer inde i samme firkant. I første omgang handler det bare om at køre stille og roligt rundt blandt hinanden.
6. Kør rundt i en firkant, hvor det gælder om, at “skære” ind foran hinanden, så den anden bliver nødt til at undvige/stoppe op og sætte en fod i jorden.
I disse lege arbejdes der især med at køre meget langsomt, og måske endda at stå helt stille på cyklen.
I alle disse øvelser er der fælles træk, som arbejder med, f.eks. balance, koordination, teknik osv.
Forhindringsbane:
Her er ideen at man laver forskellige forhindringer rundt på en mindre bane, hvor man kommer igennem lidt af hvert. Det handler meget som at få et godt flow, hvor man fornemmer at man “bare” køre henover div. forhindringer. Denne øvelse kan med fordel laves først, så deltagerne oplever, at nogle ting er svære og at man mangler teknik til at klare det. Det kan gøre at man er motiveret for at træne teknikken i de efterfølgende lege. Hvis man så kører samme tur sidst i forløbet, kan man opleve at have lært noget, som man kan bruge til nemmere at komme igennem forhindringsbanen.
Begrundelse:
Fordi man er fysisk aktiv ude i naturen, og udfordrer motorikken samt koordinationen. Man skærper opmærksomheden på det element man er i, og på de udfordringer/forhindringer der kan komme. Fart, spænding og mulighed for høj puls. At kunne holde fokus, og ikke lade sig slå ud af en hård bakke.
Mål for deltagerne:
Rykke grænser og udfordre sig selv.
Udstyr:
Mountainbike cykler til alle, cykelhjelme, anvendeligt/praktisk tøj, reservedel i form af slanger til dæk, cykelpumpe og lidt værktøj.
Udfordringer:
Kende cyklerne og teknikken.
Mountainbike med Julemærkehjemmet Fjordmark









Mountainbike med Søagerskolen








