top of page

UDELIV

Vi har valgt at bruge begrebet udeliv, da vi mener at det rammer vores tanke omkring hvordan vi vil bruge naturen. Det er ikke “bare” natur, da vi gerne vil lave noget aktivt ude i naturen andet end at være ude. Det er heller ikke friluftsliv, da vi ikke mener at vi på den samme måde skal ud og “leve” eller opholde os i naturen i længere tid, eller arbejde med specifikke teknikker og udstyr.

 

“De udsatte børn er de børn, der kommer allermindst i naturen”

- Niels Ejbye-Ernest.

 

 

Richard Louv bruger begrebet “Natur-Mangel Syndromet”, et begreb han beskriver som en følelsesmæssig tilstand, forårsaget af mangel på naturens genopbyggende og beroligende egenskaber.

Louv har forsket i sammenhængen mellem en række lidelser hos børn, og han mener at der er en sammenhæng mellem børn der har ADHD, depression eller overvægt, og en regulær frakobling fra naturen.

 

Hvis vi ud fra det første citat, fra Ejbye-Ernest’s artikel antager at udsatte børn er dem som kommer allermindst ud, så må vi også antage at de er i stor risiko for at blive ramt af, det Louv betegner som Natur-Mangel Syndromet, mangel på naturens genopbyggende og beroligende egenskaber. Dette kan tolkes som, at de udsatte børn er i stor risiko for at udvikler ADHD, depression og overvægt, fordi de ikke kommer nok ud.

Hvis vi på nogen måde kan ændre på dette, ved at få skabt en lyst til at komme ud og bruge naturen, skal vi da gøre det.

 

“Hvis man vil have et godt inde, skal man ud… Mangel på naturoplevelser gør os mentalt skrøbelige. Naturen kan åbne vort sind og vække de mentale funktioner som fremmer sundhed, ideudvikling og appetit på livet”.

-    Kjeld Fredens

 

“Menneskets sanser er indstillet til at tolke oplysninger om planter og vandløb, ikke om trafik og højhuse”, udtaler Yoshifumi Miyazaki, og fortsætter “kroppen slapper af i behagelige, naturlige omgivelser, fordi det var i sådan et miljø, vores evolution fandt sted”. Det er altså noget der ligger dybt i os, at vi bedre kan slappe af når vi befinder os i, for den menneskelige race, vante omgivelser.

 

 

Der er mange gode grunde til at bruge udeliv sammen med de udsatte unge , vi har valgt at fokusere på tre områder; motorik, fysisk aktivitet og ”frisk luft”.

I filmen herunder forklarer Thomas en model vi har lavet med fire udviklingspunkter; motorisk, fysisk, psykisk og social udvikling. Modellen er lavet ud fra tanken om, at vores udeaktiviteter bidrager til udvikling af disse punkter. 

bottom of page