Vi er en specialegruppe, bestående af 4 studerende fra Den frie Lærerskole i Ollerup.
Den frie Lærerskole er en 5. årig uddannelse, der på sidste semester afsluttes med specialet.
I vores gruppe er vi 4 studerende med forskellige interesser og linjefag, derfor vil der være spor af naturfag, friluftsliv, idræt, musik og billedkunst i specialet.
OM OS


SPECIALEGRUPPEN



Thomas Ravnsbæk Pedersen
Ditte Liv Jensen
Thomas Juul
Line Østergaard Hansen
Samfundet kan være en kompleks størrelse at passe ind i, da det er bygget op omkring nogle værdier, normer og måder at være sammen på. Som samfund forventes det at vi alle har fået en “normopdragelse", der gør at vi er i stand til at navigere i fællesskabet og dermed finde vores egen plads.
Nogle unge mennesker oplever at udvikle sig i en retning, der gør at de ikke længere passer ind. Og hvor står man så? Denne udvikling ser vi specielt ved unge i “gråzonen” altså de udsatte unge der har svært ved at navigere i vores komplekse fællesskab. Nogle unge oplever, ikke at passe ind der hvor de er, for lige meget hvor de er, har de stadig svært ved at navigere i det fællesskab der tilbydes dem. Hvor bliver rummeligheden af?
Vi har en hypotese om; at vi alle sammen passer bedre ind i vores komplekse samfund, hvis vi går ind med vores sociale kompetencer som det primære samlingspunkt.
Det er her vi må starte, mødet mellem mennesker.
Vi mener, at det vil være gavnligt at bringe målgruppen ud af deres faste rammer, for bedre at kunne udvikle deres sociale kompetencer, da deres hverdag nemt bliver fyldt med dårlige vaner og mønstre som kan være svære at bryde. Det er bevist at udeliv og aktiviteter i naturen, vil kunne underbygge deres sociale udvikling og kompetencetilegnelse. Dette gør det optimalt for os, at arbejde med naturen som alternativ ramme for projektet.
Flere undersøgelser viser, at naturen har kvaliteter som bidrager til motorisk udvikling og fordrer større fysisk aktivitet, hvilket er områder hvor størstedelen af målgruppen er understimuleret. Samtidig viser forskning, at frisk luft styrker vores sanser, hjerneprocesser og skaber indre ro - hvilket giver grobund for udvikling af sociale kompetencer.
Ud fra disse tanker, hypoteser og vores store interesse, har vi derfor valgt at arbejde med problemstillingen: Hvordan kan udeliv bidrage til dannelsen af unges sociale kompetencer?
Vi håber på at specialet ender med, at vi bliver kompetente til at varetage vejledning i motivation af unge mennesker og dermed skabe LYST. Vi ønsker at bidrage til, faglig fordybelse, almen dannelse og LÆRING i interaktionen. Vi vil gøre en indsats for at man med mere fokus på begrebet LIVSDUELIGHED, vil kunne finde en plads til alle i samfundet.
